De spookstad leeft!

 

Steden kunnen op een gegeven moment hun bestaansreden verliezen, overlijden en vervallen tot ware ‘spooksteden’. Er zijn ook nieuwe steden of wijken die nooit echt tot leven komen. Of het moet zijn als toeristische attractie.

Een populaire attractie in Dublin is de Ghost Bus Tour die ’s nachts plekken in de stad bezoekt waar het schijnt te spoken. Er zijn veel verhalen over gekwelde geesten, dood en verderf in Dublin, maar een toerist zal er toch vooral komen voor het leven en de dynamiek. Er bestaan echter steden die vooral aantrekkelijk zijn omdat ze doodverklaard zijn en de tijd er heeft stilgestaan. In zulke ‘spooksteden’ leven het verleden en hun geest voort.

De historicus Baker deed onderzoek naar spooksteden in de Amerikaanse staat Texas. Hij hanteerde daarbij de defi nitie dat de bestaansreden van de stad verdwenen dient te zijn. De stad hoeft echter niet volledig verlaten te zijn. Ook een bijna uitgestorven stad met een skeleton population (een kleine groep overblijvers, red.) kun je volgens hem omschrijven als spookstad. Mogelijke oorzaken van het verdwijnen van de bestaansreden en daarmee het ‘overlijden’ van steden zijn uitputting van natuurlijke grondstoffen, economische ontwikkelingen, politieke controverses, natuurrampen, kernrampen, oorlogen en epidemieën. Denk verder aan de bouw van een stuwdam, waarvoor soms hele gemeenschappen moeten verhuizen, en andere infrastructurele ingrepen waardoor sommige plaatsen ineens veel slechter bereikbaar zijn dan andere.


Auteur: Bas Spierings




Om toegang te krijgen tot het volledige artikel moet u zijn ingelogd.

Gebruikersnaam:

Wachtwoord:

Alleen abonnees van Geografie kunnen inloggen. Uw gebruikersnaam is (een afgeleide van) uw achternaam. Het wachtwoord is bij de eerste keer inloggen uw abonneenummer. U kunt het wachtwoord indien gewenst na inloggen aanpassen.
Heeft u problemen met inloggen? Stuur uw vraag naar web@geografie.nl.


Printversie