ArchiefArtikelen

Verklaring van de symbolen

Artikel bevat lesmateriaal

 

Artikel staat niet in het tijdschrift

Artikel bevat meer materiaal dan het tijdschrift

Om de volledige artikelen te kunnen inzien, dient u te zijn ingelogd.

Oost-Duitsland: blijvend op achterstand? april 2003

Volgens de optimistische regeringsplannen bij de Duitse hereniging had Oost-Duitsland nu zo ongeveer het West-Duitse welvaartsniveau b ereikt moeten hebben. ’Oost’ is echter anno 2003 nog altijd in minder goede doen dan ’West’ en vormt een hardnekkig probleemgebied met hoge werkloosheid,...


De opleidingen sociale geografie en planologie april 2003

Een rondgang

Middelbare scholieren die aan een universiteit sociale geografie of planologie willen gaan studeren, kunnen in vier steden terecht. Wat voor geografen en planologen willen de vier opleidingen afleveren? Waarin onderscheiden ze zich van elkaar?


Loopt Amerikaanse hegemonie ten einde? april 2003

Nog maar vijftien jaar geleden kon iemand die het woord ’wereldmacht’ gebruikte, rekenen op hoongelach. De staat die deze titel het meest verdiende, leed aan een oorlogstrauma en historici hamerden op imperial overstretch ofwel de neiging van grootmachten zich economisch te vertillen aan hun...


Hoe de wereld van Novib een stukje kleiner werd april 2003

Hoe groot is jouw wereld? Het is de vraag waarmee Novib de Nederlandse jongeren al een tijd bestookt. Novib vond haar eigen wereld te groot en besloot tot meer geografische concentratie; een proces dat niet zonder slag of stoot verloopt.


Het voltegevoel in Nederland april 2003

Veel mensen vinden Nederland vol of – politiek correct uitgedrukt – druk. Sommigen wijten dat aan het (te grote) aantal immigranten. Gerrit Wissink, emeritus hoogleraar planologie, vraagt zich af wat het ’voltegevoel’ eigenlijk inhoudt en wat eraan te doen is.


U ziet de artikelen 1 tot en met 5 van 10

1

2

Volgende


Printversie