ArchiefArtikelen

Verklaring van de symbolen

Artikel bevat lesmateriaal

 

Artikel staat niet in het tijdschrift

Artikel bevat meer materiaal dan het tijdschrift

Om de volledige artikelen te kunnen inzien, dient u te zijn ingelogd.

De hardvochtige EU-migratiepolitiek in het Middellandse Zeegebied juni 2007

Azuurblauw of bloedrood?

Het Middellandse Zeegebied is het terrein van een bizarre confrontatie tussen ontspanningszoekers uit Noord- en West-Europa en ‘gelukszoekers’ uit Azië en Afrika. Wat rechtvaardigt het hardvochtige verschil in geopolitieke benadering?


Vulcanus roert de trom juni 2007

In het Middellandse Zeegebied wisselen perioden van heftig vulkanisme en rust elkaar al miljoenen jaren af. Recente erupties als die van de Etna en de Stromboli bevestigen dat de vulkanen hier nog lang niet gedoofd zijn. Vooral de Vesuvius vormt een tikkende tijdbom.


Eeuwige sneeuw en warme voeten juni 2007

Landschappen in het Middellandse Zeegebied

Het Middellandse Zeegebied laat zich niet makkelijk onder één noemer vangen. Of het moet het vele reliëf zijn, dat ook nu nog een sterke geologische activiteit vertoont – tot aan rokende kraters toe. Dat levert boeiende beelden op, zeker als je het...


Etna veroorzaakte een tsunami juni 2007

Dat er in het Middellandse Zeegebied tsunami’s kunnen voorkomen was bekend – naar men veronderstelde door ondergrondse aardbevingen. Italiaanse onderzoekers toonden onlangs aan dat er zo’n 8000 jaar geleden een verwoestende tsunami over het oostelijke deel van de Middellandse Zee raasde omdat...


Het klimaat van het Middellandse Zeegebied juni 2007

Kijken met de Bosatlas

Volgens de reisbrochures is het rond de Middellandse Zee altijd zonnig en warm, en regent het er bijna nooit. Wie de kaarten uit de oudere en de nieuwste Bosatlas bij elkaar legt, weet wel beter. In latere drukken zal het klimaatbeeld nog sterk veranderen.


U ziet de artikelen 1 tot en met 5 van 18

1

2

3

4

Volgende


Printversie