ArchiefArtikelen

Verklaring van de symbolen

Artikel bevat lesmateriaal

 

Artikel staat niet in het tijdschrift

Artikel bevat meer materiaal dan het tijdschrift

Om de volledige artikelen te kunnen inzien, dient u te zijn ingelogd.

Geografie rond 1900: Niet alleen een staatswetenschap februari 2016

De afgelopen decennia portretteerden vakhistorici de geografie van rond 1900 als een vakgebied dat koloniale en nationale belangen diende. Terecht. Maar er was ook plaats voor tegengeluiden, vooral van twee anarchistische geografen met ‘zeldzame zielenadel’.


Wondergraan Inca’s op Hollandse klei februari 2016

Sinds een paar jaar geldt quinoa, het wondergraan van de Inca’s, als superfood en is het een hype in het westen. De prijzen verdrievoudigden. Quinoa groeit op de droge hoogvlaktes van Bolivia, Peru en Ecuador. Sinds vorig jaar wordt het ook in Nederland verbouwd. In één jaar vertienvoudigde het...


De wereld op je schouder februari 2016

Er is altijd een band geweest tussen geografie en tatoeages. Zeelieden die de evenaar waren gepasseerd, lieten een tatoeage van Neptunus zetten en het ronden van de gevaarlijke Kaap Hoorn werd bekroond met een afbeelding van een schip met volle zeilen.


Het Noord-Oostzeekanaal in een notendop februari 2016

Het Noord-Oostzeekanaal tussen Brunsbüttel en Kiel is een van de drukst bevaren kanalen ter wereld. De schepen, sluizen, bruggen en pontjes maken de waterstraat ook tot een toeristische trekker. Het 120 jaar oude kanaal heeft echter een forse opknapbeurt nodig.


Torre februari 2016

Er zijn niet veel landen in Europa waar je met de fiets op het hoogste punt kunt komen. In Nederland kan dat, maar ook in Portugal. In de Serra da Estrela in midden-Portugal ligt de Torre (1993 m). De Torre omhoog fietsen is niet eenvoudig.


U ziet de artikelen 1 tot en met 5 van 12

1

2

3

Volgende


Printversie